Beltjes & Partners is gevestigd in een uniek rijksmonument aan de Weesperzijde. Dit is eind 19e eeuw gebouwd in opdracht van de beroemde hotelier en mecenas A.W. Krasnapolsky, die er met zijn familie een aantal jaren heeft gewoond.

Het is mede aan Krasnapolsky’s visie, liefde voor de stad en ondernemingslust te danken dat er langs de Amstel een boulevard ontstond, en de winstgevende maar naargeestige revolutiebouw uit de Pijp de overkant van de rivier niet bereikte. Een ongekende daad van particulier initiatief en burgerzin.

Beltjes & Partners - Weesperzijde 34

Tijdens de bezetting bood het pand onderdak aan de falsificatiecentrale van de P.P.-groep, een door Jan Hemelrijk en Bob van Amerongen geleide verzetsgroep die joodse onderduikers onder meer van valse papieren voorzag. Onder het mom van een dokterspraktijk werden in ons huidige kantoor talloze persoonsbewijzen vervaardigd.

Carl Anthony Ruys en Marjolein Heijermans

bron: Rozenberg Quarterly

Na de oorlog werden de bovenverdiepingen door de leden van de voormalige joodse verzetsgroep als woonruimte in gebruik genomen. Voor de schrijver Gerard Reve vormden de ‘illegalici’ Hemelrijk en Van Amerongen de inspiratie voor zijn personages Viktor Poort en Herman in zijn geruchtmakende roman ‘De Avonden’.

Als de hoofdpersoon Frits van Egters aanbelt bij het huis aan de oprit van de brug met de twee torenvormige uitbouwsels, en boven ontvangen wordt in een kamer vol boekenkasten, een schoorsteenmantel en een potkacheltje, bevindt hij zich in de ruimtes waar thans Beltjes & Partners zich bezighoudt met het vertalen van ‘administración de justicia’, ofwel ‘rechtspleging’.

kantoor en uitzicht Weesperzijde

De betekenis van wet, recht en rechtspleging ligt in de geschiedenis van onze bedrijfsvestiging besloten. Wij beschouwen dit als een tot zorgvuldigheid verplichtende erfenis.